https://my04.awfatech.com/raudhah/content/news/newsf1_RIS115_1664350329.JPG

SESI PERJUMPAAN BERSAMA TUAN PENGERUSI

CARI "PASSION" DALAM SETIAP PEKERJAAN YANG KITA LAKUKAN. HIDUP AKAN LEBIH TENANG JIKA KITA LAKSANAKAN TUGASAN DAN TANGGUNGJAWAB DENGAN SEBAIKNYA.
MANAKALA JIKA KITA MELETAKKAN PEKERJAAN ITU SEBAGAI SATU BEBANAN YANG PERLU KITA SELESAIKAN, IA AKAN MENIMBULKAN RASA SERABUT DAN MENYEBABKAN KITA SUKAR UNTUK MENYELESAIKAN TUGASAN.
KESANNYA BUKAN KEPADA DIRI KITA SAHAJA, BAHKAN KELUARGA DAN MASYARAKAT DI SEKELILING JUGA TURUT MENDAPAT TEMPIASNYA.
LAGI
https://my04.awfatech.com/raudhah/content/news/newsf1_RIS115_1663646833.JPG

PERTANDINGAN MEMBUAT TENGKOLOK & KOLAJ SEMPENA HARI MALAYSIA 2022

15 SEPTEMBER 2022 - BAGI MEMUPUK SEMANGAT CINTAKAN TANAH AIR, PIHAK SEKOLAH TELAH MENGANJURKAN PERTANDINGAN MEMBUAT TENGKOLOK & KOLAJ BERTEMAKAN HARI MALAYSIA. PROGRAM INI JUGA DAPAT MENCUNGKIL BAKAT SENI YANG TERPENDAM DALAM JIWA ANAK-ANAK.

LAGI
https://my04.awfatech.com/raudhah/content/news/newsf1_RIS115_1662076190.JPG

SAMBUTAN HARI KEMERDEKAAN MALAYSIA KE 65

30 OGOS 2022 - RAUDHAH ISLAMIC SCHOOL, RAUDHAH MONTESSORI CENTRE & RAUDHAH SECONDARY SCHOOL TELAH MENGADAKAN PROGRAM SAMBUTAN HARI KEMERDEKAAN MALAYSIA KE 65 DI PERKARANGAN KOMPLEKS KEJIRANAN PRESINT 16, PUTRAJAYA. PROGRAM INI MELIBATKAN SEMUA MURID, GURU & STAF PENGURUSAN YANG DIADAKAN BAGI MEMUPUK KECINTAAN KITA SEMUA KEPADA NEGARA. LAUNGAN KEMERDEKAAN OLEH TUAN PENGERUSI SEBANYAK 3 KALI BERKUMANDANG SEBAIK SAHAJA PERUTUSAN KEMERDEKAAN HABIS DI BACA OLEH PENGARAH PROGRAM, CIKGU NAJIHAH. 

PELBAGAI AKTIVITI DIADAKAN SEPANJANG PROGRAM INI ANTARANYA PERTUNJUKAN FESYEN, NYANYIAN, PENTOMIN DAN TARIAN. 

LAGI
https://my04.awfatech.com/raudhah/content/news/newsf1_RIS115_1660787086.JPG

PELANCARAN SEMPENA SAMBUTAN BULAN KEMERDEKAAN KE 65

USAHA MENERAP SEMANGAT PATRIOTISME DALAM KALANGAN ANAK SEJAK KECIL SANGAT SIGNIFIKAN, NAMUN BAGAIMANA MELAKUKANNYA?
IA BOLEH BERMULA DENGAN MEMBELIKAN ANAK KECIL JALUR GEMILANG YANG MENJADI KEBANGGAAN MALAYSIA.
 
HIASKAN SUDUT RUMAH DENGAN JALUR GEMILANG YANG INDAH. CERITAKAN JUGA KISAH SEJARAH SEBELUM MENCAPAI KEMERDEKAAN KEPADA ANAK DENGAN BAHASA SANTAI DAN MUDAH DIFAHAMI. ANAK PERLU DIDEDAHKAN SEJARAH NEGARA KITA YANG PERNAH DIJAJAH KUASA ASING IAITU JEPUN DAN BRITISH SEHINGGALAH MENCAPAI KEMERDEKAAN PADA 1957.
 
AYUH IBU BAPA, KITA SANTUNI ANAK DENGAN KISAH INI UNTUK MEMBANGKITKAN SEMANGAT PATRIOTISME DALAM JIWA MEREKA. SEMOGA ANAK KITA MEMAHAMI BETAPA PENTING MENYAYANGI DAN MENGHARGAI KEAMANAN YANG DINIKMATI SEKARANG. USAHLAH ANAK TERIKUT DENGAN BUDAYA BARAT YANG AKAN MENYESATKAN MENTALITI DAN IDEOLOGI. BERSIHKAN DIRI DARIPADA ANASIR NEGATIF YANG BISA MENGHANYUTKAN MEREKA KE LEMBAH KEHINAAN.
 
KISAHKAN JUGA KEPADA ANAK SUPAYA MEREKA BERTERIMA KASIH KEPADA PERAJURIT NEGARA TERDIRI DARIPADA ANGKATAN TENTERA MALAYSIA (ATM) DAN POLIS DIRAJA MALAYSIA (PDRM), SERTA SEMUA ANGGOTA PERTAHANAN YANG BERKORBAN JIWA DAN RAGA DEMI MENCAPAI KEMERDERKAAN. MEREKA JUGA SENTIASA BERSIAP SEDIA MEMASTIKAN KESELAMATAN DAN KEAMANAN NEGARA TERCINTA.
 
BUDAYAKANLAH ANAK TERCINTA UNTUK MEMBABITKAN DIRI DENGAN SAMBUTAN KEMERDEKAAN DI PERINGKAT SEKOLAH, NEGERI DAN NEGARA DEMI MENGHAYATI MAKNA SEBENAR KEMERDEKAAN, MENGHARGAI PERPADUAN KAUM SERTA KEAMANAN YANG DIKECAPI. SEKIRANYA TIDAK TERBABIT SECARA LANGSUNG UNTUK SAMBUTAN, PASTIKAN KITA AJAK ANAK-ANAK MENONTON TELEVISYEN SEMASA SAMBUTAN HARI KEBANGSAAN BAGI MEMBANGKITKAN RASA PARTRIOTISME, SEMANGAT PERPADUAN DAN CINTAKAN KEAMANAN. ANAK ADALAH GENERASI PELAPIS BANGSA DAN PEWARIS NEGARA TERCINTA. SAYANGI MALAYSIAKU DAN SALAM KEMERDEKAAN.
LAGI
https://my04.awfatech.com/raudhah/content/news/newsf1_RIS115_1660785873.JPG

JUNIOR CHEF 2022

PADA SETIAP TAHUN RAUDHAH ISLAMIC SCHOOL TELAH MENGADAKAN SATU PROGRAM YANG MENARIK IAITU PROGRAM PERTANDINGAN CEF CILIK PERINGKAT SEKOLAH.
UNTUK PENGETAHUAN SEMUA, PROGRAM INI TELAH MENJADI SATU TRADISI DI SEKOLAH INI DIMANA IANYA BERTUJUAN UNTUK MENGCUNGKIL BAKAT PARA PELAJAR DALAM KEMAHIRAN MEMASAK, MENGHIAS MAKANAN DAN JUGA INGIN MELIHAT KEBERANIAN MURID DALAM MENYAMPAIKAN PERSEMBAHAN TENTANG MENU YANG DIPILIH.
 
PROGRAM INI DAPAT MEMUPUK BUDAYA MINAT MEMASAK DALAM DIRI MURID-MURID SEJAK DARI DIBANGKU SEKOLAH LAGI SERTA DAPAT MEMUPUK SEMANGAT KERJASAMA ANTARA AHLI KUMPULAN.
 
PADA PERINGKAT UMUR BEGINI, MURID-MURID MUDAH UNTUK MENERIMA TUNJUK AJAR DAN PADA MASA YANG SAMA DAPAT MEMBENTUK JATI DIRI DALAM DIRI MEREKA. SEMOGA MURID-MURID SENTIASA SEMANGAT DALAM APA JUA BIDANG YANG DICEBURI.
LAGI
https://my04.awfatech.com/raudhah/content/news/newsf1_RIS115_1630741986.jpg

ADAB MENGGUNAKAN MEDIA SOSIAL

 

عَنْ حَفْصِ بْنِ عَاصِمٍ عَنْ أَبِي هُرَيْرَةَ قَالَ: قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ:
كَفَى بِالْمَرْءِ كَذِبًا أَنْ يُحَدِّثَ بِكُلِّ مَا سَمِعَ

DARIPADA HAFSH BIN ‘ASHIM, DARI ABU HURAIRAH RA, DARI NABI SAW BAGINDA BERSABDA, “CUKUP SESEORANG DIKATAKAN DUSTA, JIKA DIA MENCERITAKAN SEGALA APA YANG DIA DENGAR (TANPA TABAYYUN).” (HR. MUSLIM NO. 5). STATUS: HADIS SAHIH

PENGAJARAN:

1. DUSTA IALAH MEMBERITAHU KEPADA ORANG RAMAI SATU BERITA ATAU SATU CERITA YANG TIDAK BENAR. APABILA DIA MEMBACA ATAU DIA MENDENGAR SESUATU MAKLUMAT, TANPA SIASAT DAN TANPA BUKTI, DIA TERUS MENYAMPAIKAN KEPADA ORANG LAIN MALAH MUNGKIN ADA TAMBAH MENAMBAH, BAGI MENYEDAPKAN CERITA.

2. SETIAP KITA PERLU BERHATI-HATI SEBELUM KITA MENCERITAKAN ATAU MENYEBAR SESUATU MAKLUMAT YANG DITERIMA. AMBIL SIKAP TAWAQQUF (DIAM HINGGA ADA DALILNYA) ITU LEBIH BAIK DARI BERLUMBA-LUMBA MENJADI ORANG PERTAMA YANG MENYAMPAIKAN.

3. IMAM NAWAWI DALAM SYARH SAHIH MUSLIM KETIKA MENJELASKAN HADIS INI MENYATAKAN: SESEORANG BOLEH DIKATAKAN BERDUSTA, APABILA SEGERA MENCERITAKAN KHABAR YANG DIPEROLEHI, KERANA BERITA YANG DIDENGAR BOLEH JADI DITOKOK TAMBAH.

4. MEDIA SOSIAL HARI INI SERING MENYEBARKAN MAKLUMAT YANG BERBEZA DARIPADA YANG ASAL. CONTOHNYA PETIKAN UCAPAN, VIDEO ATAU GAMBAR MUNGKIN JUGA DIEDIT DAN DISEBARKAN YANG BOLEH MENIMBULKAN KONTROVESI. LALU DI OLAH DAN DIULAS DENGAN GAMBARAN YANG BERBEZA DARIPADA CERITA ASAL ATAU KESELURUHAN UCAPAN. OLEH SEBAB ITU APA YANG DIDENGAR ATAU SESUATU YANG DITULIS BOLEH JADI BENAR, BOLEH JADI TIDAK. JIKA SESEORANG MENCERITAKAN ATAU MENYEBARKAN SETIAP APA YANG IA DENGAR ATAU SETIAP APA YANG DI TERIMA SEPERTI MENERUSI WHATSAAP, TELEGRAM, FB DAN SEBAGAINYA, MAKA IA TELAH BERDUSTA KERANA MEMBERITAKAN SESUATU YANG SEBENARNYA MUNGKIN TIDAK TERJADI ATAU TIDAK BENAR. KALAUPUN BENAR MUNGKIN BOLEH JATUH KEPADA MENGUMPAT KERANA SENGAJA MEMBUKA AIB ORANG LAIN SERTA MEMBUKA RUANG KEPADA MAKI HAMUN DALAM KOMEN NITEZEN.

INGATLAH FIRMAN ALLAH:

يَٰأَيُّهَا ٱلَّذِينَ ءَامَنُوٓاْ إِن جَآءَكُمۡ فَاسِقُۢ بِنَبَإٖ فَتَبَيَّنُوٓاْ أَن تُصِيبُواْ قَوۡمَۢا بِجَهَٰلَةٖ فَتُصۡبِحُواْ عَلَىٰ مَا فَعَلۡتُمۡ نَٰدِمِينَ

WAHAI ORANG-ORANG YANG BERIMAN! JIKA DATANG KEPADA KAMU SEORANG FASIK MEMBAWA SESUATU BERITA, MAKA SELIDIKILAH (UNTUK MENENTUKAN) KEBENARANNYA (TABAYYUN), SUPAYA KAMU TIDAK MENIMPAKAN SESUATU KAUM DENGAN PERKARA YANG TIDAK DIINGINI DENGAN SEBAB KEJAHILAN KAMU (MENGENAINYA) SEHINGGA MENJADIKAN KAMU MENYESALI APA YANG KAMU TELAH LAKUKAN (AL-HUJURAT: 6)

5. IMAM AL-SYAUKANI BERKATA;“YANG DIMAKSUDKAN DENGAN ‘TABAYYUN’ ADALAH MEMERIKSA DENGAN TELITI, BERHATI-HATI DAN TIDAK TERGESA-GESA, MELIHAT DENGAN KEILMUAN YANG DALAM TERHADAP SESUATU PERISTIWA DAN KHABAR YANG DATANG, SEHINGGA MENJADI JELAS DAN TERANG BAGINYA.”

6. TIDAK SEMUA BERITA YANG BENAR ITU BOLEH DISEBARLUASKAN JIKA IA BOLEH MENIMBULKAN SALAH FAHAM, KERESAHAN JUGA KEKACAUAN KEPADA MASYARAKAT. KATA ABDULLAH BIN MASUD RA DALAM MUQADDIMAH SAHIH MUSLIM:

مَا أَنْتَ بِمُحَدِّثٍ قَوْمًا حَدِيثًا لَا تَبْلُغُهُ عُقُولُهُمْ إِلَّا كَانَ لِبَعْضِهِمْ فِتْنَةً

“TIDAK BOLEH ENGKAU MENCERITAKAN (SUATU BERITA) KEPADA SEKELOMPOK ORANG, BERUPA BERITA YANG TIDAK BOLEH MEREKA FAHAMI MALAH AKAN MENJADI SUMBER KERUSAKAN (KERESAHAN ATAU KEKACAUAN) KEPADA MEREKA.”

7. BERHATI-HATILAH APABILA MENYEBAR ATAU SHARE SESUATU MAKLUMAT. LATIHLAH DIRI AGAR TIDAK TERUS SHARE INFO YANG DITERIMA. MOGA KITA TIDAK MENJADI PENDUSTA. JUSTRU DIAM ITU LEBIH BAIK DARIPADA MENYEBARKAN BERITA PALSU.

NEGARA RAHMAH UMMAH SEJAHTERA

#BINANEGARARAHMAH
#PERTUBUHANIKRAMMALAYSIANEGERIJOHOR

04HB SEPTEMBER 2021
26HB MUHARAM 1443H

UTK DAPATKAN 1 HARI 1 HADIS PERTUBUHAN IKRAM MALAYSIA NEGERI JOHOR, SILA KLIK LINK DI BAWAH :
TELEGRAM.ME/HADISHARIAN_IKRAM

INGIN MENYERTAI 1 HARI 1 HADIS DALAM BAHASA INGGERIS? SILA KLIK LINK DI BAWAH:
HTTPS://T.ME/AHADITHADAYAHAD

LAGI
https://my04.awfatech.com/raudhah/content/news/newsf1_RIS115_1630459884.jpg

PRIHATIN SALING MENYAYANGI

عن أبي موسى الأشعري أنه سمع النبي - صلى الله عليه وسلم - يقول : " لَنْ تُؤْمِنُوا حَتَّى تَرْحَمُوا " . قَالُوا : يَا رَسُولُ الله  كُلُّنَا رَحِيم . قال : " إِنَّهُ لَيسَ بِرَحْمَةِ أَحَدِكُمْ صَاحِبَهُ  وَلَكِنَّهَا رَحْمَةَ النَّاسِ رَحْمَةَ الْعَامَّةِ 

DARIPADA ABI MUSA AL-ASYARI, SESUNGGUHNYA AKU MENDENGAR NABI SAW BERSABDA: KAMU TIDAK DIANGGAP BERIMAN SEHINGGA KAMU SALING MENYAYANGI. PARA SAHABAT BERKATA: WAHAI RASULULLAH, KAMI SEMUA ADALAH PENYAYANG. RASULULLAH SAW BERSABDA: KASIH SAYANG YANG DIMAKSUDKAN BUKANLAH KASIH SAYANG DI ANTARA KALIAN SAHAJA BAHKAN KASIH SAYANG KEPADA SELURUH MANUSIA DAN SELURUH MAKHLUK. (HR TOBRANI NO 13671) STATUS: HADIS SAHIH

PENGAJARAN

1. SIKAP PRIHATIN, SALING SAYANG MENYAYANGI ANTARA SESAMA MAKHLUK BERKAIT RAPAT DENGAN IMANNYA KEPADA ALLAH.

2. TUNTUTAN MENYAYANGI BUKAN HANYA KEPADA SESAMA MUSLIM MALAH KEPADA ORANG BUKAN ISLAM JUGA SELURUH MAKHLUK YANG LAIN DENGAN MEMBERI HAK MEREKA SEWAJARNYA.

3. SIFAT BERKASIH SAYANG ADALAH FITRAH YANG DIANUGERAHKAN OLEH ALLAH KEPADA SEMUA MAKHLUK YANG BERNYAWA. BUKAN HANYA KEPADA MANUSIA TETAPI JUGA KEPADA BINATANG. NALURI KASIH SAYANG SELALU ADA PADA MANUSIA SEPERTI KASIH SAYANG KEPADA ORANG TUA, ORANG MUDA, KANAK-KANAK, SERTA SESAMA MANUSIA.

4. MENURUT IBNU QAYYIM: KASIH SAYANG ADALAH SIFAT MEMBERI MANFAAT DAN KEBAIKAN KEPADA ORANG LAIN DAN BERSEDIA BERSUSAH PAYAH MENDATANGKAN KEBAIKAN DAN MENJAUHKAN KEBURUKAN KEPADA ORANG LAIN.

5. ALLAH MENYAYANGI ORANG YANG MENYAYANGI SESAMA MAKHLUK. RASULULLAH SAW BERSABDA:

إنما ير حم الله من عباده الرحماء

ALLAH HANYA AKAN MENYAYANGI HAMBA YANG MENYAYANGI (MAKHLUK-NYA) HR BUKHARI DAN MUSLIM.

LAGI

Page 1 of 4